Information om 50-regeln och offentliga tillställningar

När nu barn- och ungdomsmatcherna snart drar igång är det viktigt att ni får ut information kring Folkmyndigheternas rekommendationer avseende hygien och 50 personers-regeln. Påminn gärna genom era informationskanaler, och vi har även tagit fram några affischer som ni kan sätta upp på plats, länk finns nedan. Allt för att få bästa möjliga miljö för barns- och ungdomars fotbollsutövande.

Som förening bör ni:

  • uppmana all eventuell publik att stanna hemma, och bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare och funktionärer) ska få vara på plats.
  • sätta upp skyltar, alternativt utse någon ansvarig att i samband med match att be eventuell publik att lämna platsen (särskilt om man riskerar att överskrida publiktaket på 50 personer).

Affisch med "Att tänka på"

Affisch "50-regeln"

Läs också polisens:
Bedömning av idrottsmatcher i lägre seriesystem som offentliga tillställningar

Om föreningarna innan match uppmanar eventuell publik att stanna hemma, och också sätter upp skyltar som tydliggör att anordnaren undanber sig publik, blir det inte en offentlig tillställning, även om det dyker upp några personer som inte följer dessa anvisningar. Tillser man att publiken inte överskrider 50 personer, säkerställer man i vart fall att man inte bryter mot regeln om max 50 personer oavsett om polisen skulle bedöma det som en offentlig tillställning eller inte.

Svenska Fotbollförbundet om offentliga tillställningar i sina riktlinjer (PDF-dokument)

Oavsett är det viktigt att vi i dessa tider alla hjälps åt att försöka begränsa trängseln och antalet personer runt våra träningar och matcher så mycket det bara går. Smittskyddslagen i Sverige innebär att man ska ta stort eget ansvar, vilket vi förväntar oss att varje enskild förälder gör.