Artikelserie: Så här kan idrotten följa Barnkonventionen

Detta är den tredje och sista delen i Skånes FF:s artikelserie om Barnkonventionen. Målet med artikelserien är att öka kunskapen om Barnkonvention. Vi vill även informera föreningar och tränare om vilka verktyg som finns för att följa den nya lagen och hur den kan användas som en språngbräda för att utveckla barn- och ungdomsverksamheten.

I denna artikel ger vi förslag på vad föreningen och tränaren kan göra för att följa Barnkonventionen.

Att följa barnkonventionen (BK) handlar i utgångsläget mer om att göra det bästa för barnen än en juridisk plikt, även när Barnkonventionen blir lag. Om vi blir ännu bättre på att låta alla vara med (BK artikel 2), ha en verksamhet där barnet står i fokus (BK artikel 3), skapar trygga idrottsmiljöer (BK artikel 6) och ger barnen möjlighet att påverka (BK artikel 12) så får vi rimligen en bättre fotbollsverksamhet där fler spelare vill vara med längre.

Nedan listar vi några tips på vad föreningen och tränaren kan göra för att följa Barnkonventionen samt ger förslag på vidare läsning.

OBS! Viktigt! Se nedanstående lista som en inspiration. Prioritera och välj en eller två punkter som passar din förening eller ditt ledarskap och gör dem ordentligt – istället för att försöka göra många saker halvdant.

Tips till föreningen

 • Prata om Barnkonventionen som ett hjälpmedel för ett gott ledarskap i barn- och ungdomsidrotten. Om ni har diskuterat Barnkonventionen och dess fyra grundprinciper i föreningen har ni tagit ett steg på vägen mot en bättre verksamhet. Förankra Barnkonventionen i föreningens policy och värdegrund och säkerställ att er policy är uppdaterad. Informera spelare och föräldrar samt nya ledare om er förenings policy och värdegrund.
 • Utbilda era ledare.
  • Tränarutbildning C är den första utbildningen i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildningsstege. Kommande utbildningar hittar du HÄR och information om att arrangera utbildningen hemma i föreningen finns HÄR
  • Arrangera en Grönt Kort-utbildning för en positiv matchmiljö.
 • Skapa trygga idrottsmiljöer. Gör en plan för det förebyggande arbetet mot mobbning, kränkningar och trakasserier och gör en handlingsplan ifall olyckan är framme. Våga lyfta frågan i föreningen, prata om det och viktigast av allt, agera om något händer. Det finns stöd att få via:
 • Genomför utbildning i Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL) för spelare, ledare, styrelse och/eller föräldrar. FSLL är SvFF:s inriktning för barn- och ungdomsfotbollen och att följa FSLL är ett bra sätt att arbeta i enlighet med Barnkonventionen. På FSLL-webbplatsen finns utbildningsmaterial i form av handledning, filmer och diskussionsfrågor.
 • Skapa rutiner för att göra barnens röst hörd både i det enskilda laget och i föreningen i stort.

Tips till ledaren

 • Utbilda dig. Tränarutbildning C är den första utbildningen i SvFF:s tränarutbildningsstege. Du hittar kommande tränarutbildningar HÄR
 • Utgå ifrån vad du tror är barnets bästa i ditt ledarskap
 • Prata med barnen och ta in deras perspektiv. Var lyhörd och uppmärksam. Om vi tidigare har engagerat oss för barnen kan vi framöver jobba med barnen.
 • Var en förebild. Du är en viktig person i många barns liv.
 • Ta reda på du ska vända dig när du behöver stöd. Vem i föreningen ska du kontakta om du oroar dig för att ett barn far illa? Du kan bland annat få stöd hos BRIS Vuxentelefon för idrottsledare.
 • Låt barnen tävla på sina villkor. Undvik att ta in vuxenvärldens "tävlingshets" i barnens idrott. Lyft istället rörelseglädjen, gemenskapen och utvecklingen.

Tidigare artiklar:
Del 1: Barnkonventionen blir lag – en möjlighet till utveckling
Del 2: Barnkonventionen ur ett idrottsperspektiv

Magnus Palmén
Barnfotbollssamordnare, Skånes FF

(Hittar du en "död länk" i listan ovan, vänligen informera oss på magnus.palmen@skaneboll.se. Tack på förhand.)