#Shysstmatch

För att hjälpa till att skapa en Positiv matchmiljö för våra ungdomslag har Skånes FF under 2018 -19 erbjudit Grönt Kort med ledarutbildning, Gröna kort till tränare/ledare, matchvärdsvästar och lagkaptensbindlar – nu lanserar vi i samarbete med Skåneidrotten också #Schysstmatch!

Varför #Schysstmatch?

Skåneidrotten vill tillsammans med Skånes Fotbollförbund, Skånes Innebandyförbund, Skånes Ishockeyförbund och Skånes Handbollsförbund göra matchmiljön ännu tryggare och glädjefylld för spelare, ledare, domare och föräldrar.

Vi tror att skillnad kan skapas, bland annat, genom aktiva handlingar innan matchen som får spelare, föräldrar och ledare att tänka till och fundera över sitt eget och andras beteende i samband med matchen.

Hur gör vi som förening?

Ni som förening har fått det här informationsbladet samt ett antal olika kort som ska användas i samband med hemmamatcher.

Varje lag i åldersgrupperna 10-14 år ska ha:

  • Två kortblock där respektive block innehåller ett kort "#Schysstmatch – procedur innan match" med en förklaring hur proceduren ska gå till inför en match när spelarna delar ut kort till publiken, samt 36 kort "#Schysstmatch - publikkort" som alla spelare ska dela ut till publiken inför matchen.
  • Ett kort i A5-format "#Schysstmatch – budskap till spelare" med ett kortfattat budskap som en av hemmalagets ledare ska läsa upp för lagens spelare precis innan matchstart i samband med att lagen hälsar på varandra.
  • Ett kort i A5-format "#Schysstmatch – speakertext" som kan användas som komplement till publikkorten.

Vi rekommenderar att hemmalagets ledare läser upp "#Schysstmatch – budskap till spelare" inför varje hemmamatch, och att "#Schysstmatch - publikkort" används vid minst två hemmamatcher per säsong.

Tillsammans skapar vi en positiv, utvecklande och harmonisk atmosfär på våra barn- och ungdomsmatcher!

Att arbeta vidare med värderingar i föreningen

Grönt kort (för ledare och tränare)

Grönt kort-utbildningen är ett skånskt initiativ som tagits fram av några av de största förbunden i distriktet i syfte att skapa en ännu bättre barnidrott. Ledarutbildningen som Skånes FF:s instruktörer genomför på fotbollsföreningarnas "hemmaplaner" tar ca två timmar, och här får ledarna ta del av viktiga kunskaper om hur barn tänker och agerar när de tränar och tävlar, samt hur ledare bör agera.

Utbildningen ger ett Grönt kort att hänga runt halsen och använda vid match och tävling.

Försnack (för spelare)

Försnack är ett arbetsmaterial om attityder och värderingar för barn- och ungdomslag i föreningen. Ledare och/aktiva seniorer utbildas och informeras under en kväll om arbetsmaterialet. Därefter ska ledarna/seniorerna själva kunna hålla i kontinuerliga träffar med sina spelare där fokus ligger på vikten av samarbete, civilkurage och god attityd.

Ta kontakt med en idrottskonsulent på Skåneidrotten om ni vill börja jobba med materialet.

Lyckat föräldramöte (för föräldrar)

"Lyckat föräldramöte" är en presentation och en tågordning som är till hjälp för ledare när de håller i föräldramöten. Presentationen är kortfattad, men lyfter viktiga frågor som bör finnas med när man möter föräldrarna. Som ledare kan man själv anpassa den till laget/föreningen och lägga till egna punkter. Det finns även en tillhörande handledning till ledaren som stöd och fördjupning.

Presentationen och handledningen finns att ladda ner på www.grönt-kort.nuTa gärna kontakt med en idrottskonsulent på Skåneidrotten om ni behöver stöd och hjälp.

Skåneidrottens sida om #SCHYSSTMATCH kan du se HÄR.

MATERIAL ATT LADDA NER / ANVÄNDA

LJUDFIL: Caroline Seger "Schysstmatch, Dagens Cup" (Att använda i föreningens ljudanläggning)

LJUDFIL: Caroline Seger "Schysstmatch, Dagens match" (Att använda i föreningens ljudanläggning)

AFFISCH A4: Schysstmatch (pdf)

VIDEOKLIPP: Caroline Seger "Schysstmatch" (Att länka eller bädda in på föreningens hemsida eller i sociala medier)

VIDEOKLIPP: "Schysstmatch" (Att länka eller bädda in på föreningens hemsida eller i sociala medier)

För att ladda ner ljudfilerna så högerklicka på ljudfilens länk och välj spara som, spara mål som eller spara fil som.