Jonstorp IF stärker arbetet för att få fler unga ledare i klubben

Klubben har 350 medlemmar och 1/3 är aktiva tjejer och damer.

Rebecka Persson och Emma Trulsson (bild ovan) är två aktiva spelare i damlaget som har påtagit sig rollen som ambassadörer för initiativet i klubben, dels för att förbättra ledarförsörjningen, dels för att få fler kvinnliga förebilder i klubben.

Rebecka berättar:

"Vi tycker att initiativet Plus 1000 Skåne är ett bra och roligt initiativ för att kunna påverka framtiden för unga flickor med flera kvinnliga förebilder. I klubben har vi många kvinnliga ledare både som styrelsemedlemmar och som tränare, men vi kan helt klart behöva fler, för vi utvecklas på både tjej och damsidan. Konkret arbetar vi i klubben med att alla unga från 13 år erbjuds domar- eller ledarkurser och vi har etablerat ett tränar- och ledarnätverk i klubben på flick/damsektionen".

Emma fortsätter:

”Jag tror det är en viktig aspekt att lyfta kvinnliga förebilder inom klubbarna för att se till att alla inom föreningen jobbar mot samma mål, men det krävs också handlingskraft från föreningarnas styrelser, och där tycker jag Jonstorp IF har kommit långt! Initiativet Plus 10 000 är ett stort steg i rätt riktning och vi ambassadörer kommer genom ett bra ambassadörsnätverk kunna utbyta många bra idéer med andra klubbar. Här ser vi som ambassadörer möjligheten till att bidra i strategiarbetet med styrelsen för att lyfta klubben ett steg högre".

"Vi ambassadörer är i gång med ett projekt som ni kommer att få höra mera om", avslutar Rebecka med glimten i ögat.

Jonstorp IF har fotbollsskolan i gång när vi är där och det är nästan 100 barn anmälda. Här möter vi tre unga ledare i klubben, Wanda Hyberg, Ellen Eljertsson och Anna Andersson (bild nedan) som är 15–16 år och har påtagit sig ledarrollen för att hjälpa till vid aktiviteterna under fotbollsskolan. Alla tre är spelare i Damlaget i Jonstorp IF. Klubben har idag sju unga kvinnliga ledare i klubben som tränar de yngsta tjejerna.

 

På frågan om varför de har valt att vara ledare är svaret enigt:

”Vi får bra ledarerfarenheter och större gemenskap i klubben. Att delta i större aktiviteter som fotbollsskolan kommer man närmare inpå barnen och andra ledare i klubben. Fotbollsskolan ger oss utrymme att lära känna klubben mer, vad den står för och vilken roll vi har som ledare när vi möter barnen."

Vi undrar även, varför är det bra att ni är ledare i klubben?

”Vi är förbilder för andra tjejer i klubben och det ger en trygghet för dem att vi är här, samtidigt ser de att man kan ta en ledarroll i en ung ålder som oss och det kan motivera yngre tjejer att stanna kvar i klubben".

Vad kan utvecklas mer för klubbmiljön för tjejer?

"Om vi kunde få sponsorer till att gå in med att stödja allas rätt till lika förutsättningar i en mindre klubb som oss, kan det ge bättre utvecklingsmöjligheter i tidigare stadier än i dag, dels med att få tjejer att stanna längre och dels ge lika förutsättningar till att utveckla sig vidare både som spelare och som tränare".

På fotbollsskolan är Linn Söderling (bild nedan) en av 15 ideella kvinnliga ledare i Jonstorp IF och tränar tjejer i åldersgruppen 2011-2012.

Linn berättar att hon sitter i ungdomskommittén som håller bland annat i fotbollsskolan varje år i klubben. Initiativet Plus 1000 Skåne har Linn hört om från ambassadörerna i klubben.

”Det är ett bra initiativ som uppmärksammar tjejerna mer och det har skapat bra diskussionsforum i klubben. Ett tränar- och ledarnätverk har etablerats där vi möts på flick- och damsidan för att diskutera bland annat om förutsättningarna i klubben och att ge trygg miljö i klubben som tjej".

”Just nu arbetar vi med en handbok som nya ledare i klubben får som en introduktion om klubbens värdegrunder och om praktiska saker som kan vara viktigt för att få god kunskap/vägledning samt hur man ska agera och hantera saker som ledare i klubben".

"Vi har som målsättning i klubben att varje ung ledare får en mentor som man kan vända sig till för att öka tryggheten som ung ledare, men också för att stärka ledarskapet genom erfarenhetsutbyte med varandra.

Jonstorp IF växer och det kan vi se idag med nästan 100 fotbollskolsdeltagare, så det behövs flera goda förebilder", avslutar Linn Söderlind med ett leende.

Vid frågor om initiativet Plus 10 000/Plus 1000 Skåne är ni välkomna att kontakta Maria Holmström, 0104-76 57 31 eller Mats Hansson, mats.hansson@skaneboll.se, 040-59 02 24