Comeback för Fotbollsskolan i Åkersberga BK

Åkersberga BK:s tradition av sommarskolor är stolt och närmare tjugo år lång. Efter en kort utflykt i annan regi är klubben tillbaka i Svenska Fotbollförbundets blågula famn. – Det är ett starkt varumärke. Zlatan gör comeback och det gör även Lira Blågult, säger Gustavo ”Guss” Borgenengh.

Gustavo ”Guss” Borgenengh, fotbollskonsulent, har under sina sexton år i Åkersberga BK varit engagerad i kanslijobb, fungerat som tränarutbildare, extratränare i olika åldersgrupper – kalla honom en röd tråd för att skapa samsyn i föreningen. Givetvis har han ett finger med i spelet för att planera och genomföra de olika aktiviteter, camper och evenemang klubben arrangerar.

– Det är en stor förening med många lag och många viljor, säger han

Att föreningens sommarskola i fotboll enar och engagerar är alla eniga om. Efter tre år som ÅBK Stadium FottbollsCamp är klubben i år en del av Svenska Fotbollförbundets upplägg Lira Blågult.

– Flera av våra unga ledare, som en gång var spelare i sommarskolan, tycker det är coolt att dra på sig samma kläder som Janne Andersson. Alla blir blågula, det är en styrka och produkterna är bra, säger Gustavo ”Guss” Borgenengh.

Vad betyder fotbollsskolan för era barn och ungdomar?
– Oerhört mycket. När vi var minde drevs den ideellt av föräldrar, sen har den växt för varje år och början av 2020-talet blev den Landslagets Fotbollsskola. Det är skönt att bli en del av förbundets paketering igen.

I samband med att föreningens egen sommarfotbollsskola blev Landslagets Fotbollsskola inledde klubben ett program för att utbilda sina unga spelare till ledare. De äldre blev så småningom huvudtränare, de yngre assisterande.

– De unga spelarna såg fram emot att en dag bli ledare. Det blev ett sätt för oss att utbilda och behålla spelare i föreningen, tanken är att långsiktigt stimulera spelare att stanna kvar i klubben som ledare.

Åkersberga BK har tack vare fotbollsskolan byggt ett ekosystem av intern ledarrekrytering. Förenings- och ledarutveckling i en och samma tanke.

– Vi behöver ställa frågan till unga spelare om de vill utbilda sig till tränare. Ofta vill de det, det har varit oerhört viktigt för oss för att skapa en föreningskänsla.

Den där känslan har byggt en kultur som gett effekter långt utanför de kritade linjerna:

– Lär man känna varandra kan det bli mindre tjafs nere på byn. Man vill ju inte bråka med sin gamla ledare. Vi märker att det finns en koppling och samhörighet över åldrarna.

Klubbkultur är viktig men Åkersberga vill att deras fotbollsskola ska vara öppen för alla. Så för att undvika att klubbtillhörighet verkar avskräckande har de avvecklat ÅBK Stadium FotbollsCamp och klivit in i den gemenskap Lira Blågult kan erbjuda.

– Vi vill gärna ha ett helt öppet läger, det tror vi blir lättare när man drar på sig en landslagströja. Vi gillar paketeringen och vi ser ett marknadsvärde, särskilt nu ett mästerskapsår. Vi hoppas fler blir intresserade av fotboll, att det kan ge oss en skjuts i nyrekryteringen.

I skrivande stund har de 74 anmälda till sommarens Lira Blågult, ambitionen är drygt 100 deltagare vecka 25 och cirka 200 vecka 32. Klubben har en 11-mannaplan på konstgräs och en 11-mannaplan med naturgräs.

Två personer på kansliet planerar och förbereder, två äldre ungdomar kommer fungera som rektorer, 30-40 unga ledare ska se till att det spelas boll i varje hörn av anläggningen och föräldraengagemanget är starkt

– Vi har stora ytor, jag känner mig trygg med att vi kan erbjuda en säker miljö utan risk för smittspridning, säger Gustavo ”Guss” Borgenengh.

Hur kul ska det bli?
– Fantastiskt roligt. Det här är de roligaste veckorna på året men samtidigt också de tuffaste. Vi har föräldrar som tar ledigt för att vara med, alla är med och bidrar, annars skulle det inte funka. Vi försöker ge någonting tillbaka till alla.

Roger Björkman