Distriktsturneringen i helgen

För första gången på länge var både Skånes pojkar och flickor med och spelade i distriktsturneringen (DUT) för 16-åringar.

Det är nyordning som gäller för DUT – och årets pilotupplägg liknar Nations League. Gruppspel i seedade grupper, där både Skånes pojkar och flickor spelar i den södra A-gruppen.

Helgens premiärrunda avgjordes på klassiska Valhalla i Göteborg. Flickorna besegrade först Östergötland med 7-2 och sedan i gruppfinalen Göteborg med 3-0.

- Spelarna skötte sig mycket bra både på och utanför planen. Energin, sammanhållningen och viljan att bjuda på sig själv var helt otrolig i gruppen, säger DFK Tomas Roth.

Pojkarna startade med en lite oväntad 1-5-förlust mot Sörmland, men kom tillbaka och vann med 5-1 mot Östergötland.

 

Här kommer en betraktelse från pojkarnas matcher av DFK:n Simon Christensson:

Skåne - Södermanland 1-5

Vi börjar matchen en aningen trevande och trots att vi har mycket boll hittar vi inte fram i några farliga ytor eller målchanser. Det syns att både spelsätt och samspelet mellan spelarna är relativt nytt. Efter att Södermanland snöpligt gör 1-0 så börjar vi bli bättre att ta fram boll från vår backlinje och spela oss framåt vi mittfältet för att skapa bra målchanser. Vi har en väldigt stark period sista 20 minuterna med längre anfall och bättre passningsspel och hittar in i rätt ytor i avslutsfas. Vi ligger dock inte helt rätt i balansen med laget och Södermanland är duktiga i sina kontringar och ett bolltapp på mittplan leder till 2-0.

Andra halvlek så trycker vi på ytterligare lite offensivare och har mycket boll på offensiv planhalva och trots några målchanser så lyckas vi inte riktigt hota tillräckligt samtidigt som vår svaga defensiva balans ger Södermanland chansen att kontra in ytterligare mål.

Vi tog med oss några positiva saker från första matchen som hur vi kunde ta fram boll med våra mittbackar och via mittfältet etablera spelet på offensiv planhalva. Samt när vi lyckades med spelvändningar fick möjlighet att få med fler spelare i anfallen och hitta både assistytorna och Golden Zone i avslutsfas.

Några lärdomar vi tog med oss var att vi måste vara noga med vår defensiva balans i anfallsspelet, ta fram bollen lite snabbare i uppspelsfas men ha lite mer tålamod i speluppbyggnaden när vi kommit upp på offensiv planhalva för att kunna ha lite längre anfall.

Skåne - Östergötland 5-1

Vi gör en stabil insats och kontrollerar matchen bra från början till slut. Redan efter 2 minuter gör vi 1-0. Vi möter även här ett lag som ligger lågt i sitt försvarsspel och satsar på kontring. Vi får jobba mycket på vårt anfallsspel och hur vi kan hitta in i farliga ytor och komma till avslutslägen. Det konstanta trycket leder till mål båda via inlägg, distansskott och spelare som utmanar och går förbi 1v1 på kanten. Vi är också noggranna i vår defensiva balans och lyckas stoppa deras kontringsförsök och längre uppspel effektivt.

I denna matchen är vi också effektiva i vårt höga försvarsspel och lyckas ofta vinna boll högt eller tvinga fram en längre boll som vår backlinje enkelt kan hantera.

Att grabbarna kommit varandra närmre och att vi fått en match att spela ihop oss syns tydligt och alla känns lite tryggare i det vi vill göra.

Nästa DUT-omgång är planerad till mars – därefter väntar slutspel för de lag som placerar sig högst i sina respektive A-grupper (en S och N).