Emin Halilovic - en ung domare på uppgång

Blott 16 år gammal är Emin Halilovic säker på sin sak "Jag vill nå toppen som fotbollsdomare och är beredd att göra vad som krävs för att nå dit"

Fotboll har alltid varit en viktig ingrediens i familjen Halilovics liv. Antingen spelar man, eller så dömer man - eller så är man engagerad i föreningslivet på annat sätt.

För Emin kombineras en aktiv karriär i IFK Malmös U17-lag med att döma fotboll. Inspirationen kommer till stor del från pappa som själv dömer fotboll aktivt.

– Det var fascinerande att börja följa med och titta när pappa dömde fotboll ute på olika idrottsplatser. Man fick ett annat perspektiv på allting. Jag tog chansen att döma fem mot fem fotboll för fyra år sedan och fastnade direkt. Där och då ville man syssla med allt som hade med fotboll att göra, men nu är jag mer intresserad av att satsa på en domarkarriär snarare än som spelare.

Hur reagerade du när du följde med pappa på match och så stod det elva man i ett lag och skällde på honom?

– Det inträffade egentligen nästan aldrig, men samtidigt är det en del av fotbollen att man som spelare reagerar. Det var ingenting jag tänkte på alls egentligen. 

Hur ska en bra domare vara, tycker du?

- Först och främst - lugn. Han eller hon ska även kunna prata mycket med spelarna och uppföra sig som en ledare på planen.

Som mittback har du förhoppningsvis även lärt dig att läsa spelet?

- Exakt, man ska börja löpningar innan bollar slås för att hinna med att se detaljer som kan vara avgörande.

Första domarkursen tog Emin för fyra år sedan, hos Lilla Torg FF. Sedan dess har både intresset och självförtroendet ökat.

– Jag fick prova några matcher på fem mot fem planer, vilket blev till sju mot sju planer och så vidare. Nu har jag gått distriktsdomarutbildningen och har det här året varit AD (assisterande domare) för F19, F17, division fem och sex. Jag har även varit huvuddomare för damer division fyra.

Blir man inte nervös när man ska döma seniorer.

- Jo, men det beror på från match till match. Om det är herrserier så känns det lite i magen innan, men det släpper när matchen blåses igång – precis som när man ska spela själv.

De flesta 16-åringar som sitter hemma och kollar på Champions League tittar nog enbart på vad spelarna gör. Du fungerar annorlunda förmodligen?

– Haha, jo, jag har kollat allt mer på domarna; hur de agerar, hur de rör sig och hur de markerar sina beslut med tecken och så vidare.

Hur mycket tar du hjälp av din pappa?

– Han har kommit med en hel del tips. När jag skulle döma min första match för division fyra damer stöttade han mig en hel del. Det är en trygghet såklart.

Vad är det roligaste med att döma?

- Som AD gäller det att få offsiden rätt och när spelare och ledare håller med om en avvinkning är det en bra känsla. Som huvuddomare är det att styra matchen.

Är du insatt i vad som krävs för att nå toppen som domare?

– Det är svårt att veta, men jag är beredd att göra vad som krävs. Jag har dömt en match med Mehmet Culum, när jag gick på linjen i division fyra. Det var väldigt lärorikt och kul. Jag frågade hur det var att döma Champions League och han gav mycket tips om allt möjligt.

Hur ser du på fotbollssäsongen 2022?

– Om det finns möjligheter vill jag klättra uppåt i seriesystemet. Nästa steg är att komma upp i division tre för damer. Samtidigt är jag nog för ung för att döma division fyra, jag måste samla på mig rutin och då vill jag döma så mycket det bara går.