Övergångsåret Damsidan - Nuläget i Damer Div 2

2022 är ett speciellt år i våra damserier och detta på grund av den förändrade seriepyramiden som kommit till följd av ändringar långt högre upp än vår distriktsnivå. För Damer Div 2-föreningarna innebär detta att man inte riktigt vet exakt hur många lag som kommer åka ur och hur många det blir är beroende hur det går för Götalandsdistriktens lag i Div 1 Damer. Här ska vi nu försöka ge en uppdaterad bild hur det ser ut i nuläget

De förändringar som kommer att ske till nästa säsong är att vi kommer att minska antalet division 1- och 2-serier inom svensk damfotboll. Antalet division 1-serier minskas från sex till tre, och antalet division 2-serier i Götaland minskas från åtta till fyra. Minskningen av antalet division 2-serier är föranledda av att Götaland från och med nästa år endast kommer att ha fyra uppgångar till division 1, och för att seriesegrarna ska slippa kvalspela efter att man vunnit en serie så anpassar vi pyramiden. Detta innebär att fler lag än vanligt kommer att ramla ur division 1 och 2 samt att division 3-segrarna tvingas kvalspela i år.

Så här ser det ut just nu - 22 augusti

Sammanfattning av division 1
Vi påverkas av hur det går för alla lag som kommer från Götaland. Götaland har lag i fyra av sex serier och här handlar det om att hamna på plats 1-5 för att inte riskera att åka ur. Seriesegrarna kommer att få kvalspela mot en annan seriesegrare för en plats i Elitettan - Södra Svealand mot Norra Götaland och Mellersta mot Södra Götaland.
Lag som hamnar på placering sex kommer efter seriens slut att få kvalspela mot en annan sexa för att även 2023 få möjlighet att spela division 1, enligt samma modell som seriesegrarna. Övriga lag flyttas ner till division 2 2023.

Serierna det handlar om är Södra-, Mellersta- och Norra Götaland samt Södra Svealand. När det gäller Södra och Mellersta Götaland (alla lag kommer från Götaland) så vet vi att där kommer det att åka ur 13 Götalandslag, sexan från Södra och Mellersta division 1-serien möts i en av kvalmatcherna. När detta skrivs så ligger Halmstads BK och IFK Örby på negativt kval, sjätte platsen i respektive serie.
När vi tittar på Södra Svealand - där har vi två lag från Östergötland - Smedby AIS som ligger fyra i tabellen efter 15 omgångar på 29 poäng och Borens IK som ligger näst sist på plats elva med 10 poäng och ser ut att få det svårt. Här ser det ut som att ett Götalandslag kommer att åka ur.
När vi tittar på Norra Götalandsserien – där har vi sju lag totalt från Götaland, två från Bohuslän och fem från Västergötland. Här ligger tre Götalandslag på rätt sida om strecket som det ser ut just nu - IK Rössö Uddevalla, Ljungskile SK och Lödöse Nygård IK. Lödöse Nygård IK ligger en poäng över den sjätte platsen som innebär negativt kval och IK Frisco ligger sex poäng från kvalplatsen på en sjunde plats följt av Trollhättans FK, och sedan finns Råda BK och Vänersborgs FK på dom nedre platserna och ser ut att få det svårt att hålla sig kvar i division 1. Just nu ligger fyra Götalandslag på fel sida och åker ur Norra Götaland i vår uträkning. Men det skiljer bara 3 poäng mellan sjätte till andraplacerade laget i denna serie. Det är i denna serien som det ser ut att kunna hända saker som kan få följdverkan ner i division 2. Just nu ligger 18 Götalandslag på nedflyttningsplats.

Sammanfattning av division 2

Utifrån hur det ser ut i division 1 där 18 Götalandslag av 22 möjliga ligger på fel sida om strecket den 22 augusti, vilket får till följd att man inte får vara bland dom två sämst rankade fjärde placerade laget (snittpoäng) i någon av våra åtta Division 2-serier för att klara sig kvar i division 2 2023. Men vill det sig riktigt illa så kan ju även ytterligare lag riskera att åka ur. Allt beror på hur det går i division 1. Just nu är fjärde placerade laget i Norra Götaland (Skepplanda BTK) sämst rankat och fjärde placerade laget i Västra Götaland (IFK Fjärås) näst sämst rankat, detta eftersom man har sämre målskillnad än laget i Nordvästra Götaland.

  • Div 2 Mellersta Götaland – Bankeryds IF 28p/13 matcher = 2,15
  • Div 2 Nordvästra Götaland – Göteborgs FF  27p/15 matcher = 1,80, +8
  • Div 2 Nordöstra Götaland – Tranås-Torpa AIS 27p/14 matcher = 1,92
  • Div 2 Norra Götaland – Skepplanda BTK 18p/11 matcher = 1,63
  • Div 2 Sydvästra Götaland - Glumslövs FF 29p/15 matcher = 1,93
  • Div 2 Sydöstra Götaland – IFK Karlshamn 28p/14 matcher = 2,0
  • Div 2 Södra Götaland - Lilla Torg FF 24p/13 matcher = 1,84
  • Div 2 Västra Götaland - IFK Fjärås 27p/15 matcher = 1,80, +3

Seriesegrande lag i division 2 får under övergångsåret kvalspela i ett par-kval mot en annan seriesegrare enligt följande;

  • Södra Götaland – Sydvästra Götaland
  • Sydöstra Götaland – Nordöstra Götaland
  • Mellersta Götaland – Västra Götaland
  • Norra Götaland – Nordvästra Götaland

Vi kommer att uppdatera nuläget nästa gång inför dom två sista omgångarna.