Killarnas tur på Skånelägret

Det är nu killarnas tur på Skånelägret och först ut är våra 15-åriga spelare. 170 spelare från 50 föreningar ska under tre dagar bara spela och tänka fotboll. Men det är inte endast spelare som utbildas under Skånelägret, utan även blivande distriktsdomare har möjlighet att skaffa sig erfarenhet.

På Skånelägret har vi också domare som går vår Steg 1 utbildning för att bli distriktsdomare. Utbildningen består av två delar, en teoretisk och en praktisk, varav det sistnämnda innebär fyra domaruppdrag. Inför lägret har de avklarat den teoretiska delen sedan tidigare och gör nu sina praktikmatcher under lägret. Om allt går som det ska får domarna sedan sin klassificering och kan börja att döma seniormatcher, med fortsatt stöd från oss.

Det är en tuff utmaning för de unga domarna att ta steget från att döma ungdomsfotboll till att gå över till att döma herrar och damer. Christos Tziolas, som är en av våra domarinstruktörer, menar att det är viktigt att tänka på att det är unga människor och att de måste få allt stöd de kan få: 

”Vi behöver också lite uppmuntran, vi som behövs på planen för att det överhuvudtaget ska bli någon match. Jag tycker att de som är vid sidan om matcherna ska stödja även domarna, tänk om det var din egen son och dotter som dömde, hur skulle du uppträda då?”

Vi har pratat med domarna Victor Amundson och Charbel Korttas som utbildar sig till distriktsdomare om deras tankar kring utbildningen, lägret och sin vidare karriär som domare.

Domarna Charbel Korttas och Victor Amundson

Vad gäller teoridelen som killarna nyligen har avslutat kände de att de hade en hel del kunskap med sig från att tidigare ha dömt ungdomsmatcher, men det var mer detaljer och olika situationer som man tänker igenom med instruktören, så man känner sig säkrare på planen.

Victor gillar att få göra sin praktik på Skånelägret för alla spelarna i lagen är väldigt vassa och det är en helt annan hastighet i spelet, vilket är kul och utmanande. 

Charbel menar att en bra domare måste vara väldigt påläst och kunna reglerna, för med det följer en självsäkerhet som gör att man kan vara bestämd när man tar sina beslut, och man kan så klart vara rättvis på plan. Andra viktiga saker är uthållighet, att kunna springa en hel match och veta hur och var man ska vara vid olika situationer för att se och kunna ta rätt beslut. 

På frågan vilka drömmar och mål de har med sitt domeri svarade Charbel att han väldigt gärna vill bli allsvensk domare en dag, och Victor tycker det skulle vara kul att se hur långt han kan komma. Som förebilder har killarna våra lokala domarstjärnor Andreas Ekberg och Mehmet Culum. 

Även Christos tar upp hur viktigt det är med drömmar och förebilder, och att ha roligt och trivas med det man gör är A och O för att lyckas. Att bli domare är även en bra utbildning för att senare i livet bli en duktig ledare i arbetslivet. Man lär sig att hantera olika typer av människor, att vara strukturerad, hålla tider, ta ansvar och samtidigt få lite pengar. 

Christos avslutar med att uppmana fler att gå in på vår hemsida och skicka en ansökan för att bli domare:

”Domarna behövs för fotbollen. Ingen domare ingen match!”