Vellinge IF har fått fler kvinnliga ledare genom föräldraträffar
Möt Anna Wällersten, tidigare fotbollsspelare i Malmö FF, mamma och huvudtränare för 09/10 tjejlaget i Vellinge IF samt vice ordförande i klubben.
Vellinge IF, som är en av sju ambassadörsklubbar i initiativet Plus 1000 Skåne, har fler kvinnor än män i styrelsen, det vill säga 4 kvinnor och 3 män.
På ledarsidan har fler mammor tagit en eller flera ledaruppdrag i föreningen. De har blivit fler, menar Anna, för att vi redan under fotbollsskolan, som är första steget som spelare, har introducerat föräldrarna att vara en del i laget och föreningen. Genom föräldraträffar har vi i ett tidigt stadie jobbat med att inkludera föräldrarna och gett dem ett helhetsintryck av föreningen, vilket har medfört ett större engagemang. Vi har lyckats med den biten över tid och nu har det blivit till en god vana och en självklarhet att föräldrar som har barn i föreningen ger en extra hand.
Ge unga ett ledarskap genom kunskap och erfarenhetsutbyte
Maja och Ida som spelar i laget 09/10 berättar själva hur viktigt det är med den sociala miljön i föreningen för att skapa nya vänner, bygga upp relationer och kunna utbyta kunskaper med varandra.
Föreningen har hållit i flera temakvällar med olika ämnen, bland annat i kost, träning och hälsa.
”Vi har fått kunskaper om hur man kan träna upp sig igen efter att man har haft en skada", säger Maja och Ida fortsätter:
”Viktigt att veta hur man ska äta och hur man ska må bra i kroppen för att orka träna och spela match".
Maja tillägger också:
”Härutöver har vi haft domarutbildning och då vi har blivit mer insatta hur domaren kan ha svårt med olika situationer på matcher, det har gett mig mer respekt över domarna. Själv kan jag tänka mig att döma 3v3 5v5 för att bli trygg i att leda andra”.
Både Ida och Maja avslutar med att säga att sociala biten är jätteviktig för att de ska kunna bygga relationer och bli trygga i gruppen. Att spela fotboll är jättekul, men gemenskapen och att göra något utanför träningen är lika viktig.
Klubben ska nu arrangera ledarträffar för tjejsidan för att utbyta erfarenheter och utforma en samsyn hur de ska skapa förutsättningar för tjejerna - för en mer hållbar utveckling med fokus på att behålla tjejerna längre i föreningen.
Vellinge IF är under utveckling och har haft en lång resa bakom sig med att inkludera både nya spelare och föräldrar, men har nu lyckats att skapa plattformen för bättre förutsättningar att vara tjej/kvinna som ledare i föreningen.