Kort från Plus 10 000/Plus 1000 Skåne Seminariet
Föreläsningar, diskussioner, god mat och inte minst fotboll var seminariets innehåll i stora drag i söndags. Här kommer ett kort sammandrag. Vi hoppas att alla deltagare på seminariet var lika nöjda med dagen som vi var!
Innan intressanta diskussioner och bra utbyte mellan föreningarna tog fart kring seminariets viktiga ämne; hur vi får fler tjejer på ledande roller inom fotbollen, fick vi ta del av två mycket inspirerande föreläsningar:
1. "Framtidens kvinnliga domare" med Marie Andersson
Marie Andersson berättade om mentorprogrammet Framtidens kvinnliga domare tillsammans med kollegan Jimmy Christiansson och tjejdomarna Elle och Michelle. De lyfte fram på vilka sätt de kan ge stöd till föreningar och dess tjejdomare via programmet.
Föreningen erbjuds bland annat en dedikerad ansvarig utbildare och coach för sina tjejdomare. Coachen finns på plats vid flertalet tillfällen som tjejerna dömer, för att coacha och ha genomgångar samt finnas tillgänglig för kommunikation även mellan dessa tillfällen för råd och stöttning. Ett stöd som är helt kostnadsfritt för föreningen.
De bjuder även in till träffar i samband med olika matcher/cuper där tjejerna kan lära känna varandra över föreningsgränserna och bygga upp ett nätverk, döma matcher och utvecklas tillsammans.
Elle och Michelle berättade också om deras erfarenheter som domare och tog bland annat upp hur viktig dialogen är med ledare och tränare innan matchen för att de ska känna stöd från dem och med det gå stärkta in i matchen.
2. "Unga ledare inom fotbollen" med Tim Mohlin Törringer
Tim Mohlin Törringer, vice ordförande i Svedala IF och mentor till unga ledare i Riksidrottsförbundets utvecklingsprogram Eldsjäl 2.0, höll i en inspirerande föreläsning kring ungas roll inom fotbollen.
Hur man slår hål på hypoteser som att det är svårt att rekrytera unga. Hur viktigt det är att vi vågar tro på våra ungdomar och skapar en miljö där de vågar ta ansvar. Få dem att förstå vad ledarskap i tidig ålder, som fotbollen kan erbjuda i olika former, innebär för dem i framtiden.
Att vara ung ledare är en möjlighet att göra skillnad för sig själv, en chans att utvecklas genom att få möjlighet att testa på saker som kanske inte hade varit möjligt någon annanstans
Sammanfattning från diskussionerna finns att ta del av på nedan länk:
Gruppdiskussioner 23 oktober 2022
Tack alla ni som kom och gjorde dagen så bra, och stort tack till Kristianstad DFF för att vi fick vara hos er och ert fantastiska värdskap.