Ledarskapet har stor betydelse (3)

Ett forskningsprojekt har genomförts om riskfaktorer för att barn och unga slutar spela fotboll. Bakom forskningen står Andreas Ivarsson, professor i psykologi i Halmstad. Studien har gjorts på uppdrag av bland andra SvFF och Skånes Fotbollförbund. Det här är den tredje artikeln av fyra.

Artikelserie/studie om motivation och ledarskap, del 3:

Tränaren/ledarens roll är av stor betydelse vid barn och ungas beslut att fortsätta länge med fotboll.

Det här avsnittet berör bland annat områdena socialt stöd, erfarenhet (ledare) och intention att stanna kvar inom fotbollen.

Socialt stöd

I litteratursammanställningen framkom även att socialt stöd från tränare, familj och vänner var viktiga faktorer i relation till deltagande i lagidrott. Resultatet visade att ett högre upplevt socialt stöd från tränare, familj och vänner innebar en minskad risk att sluta med fotboll.

Litteratursammanställningen visade också att positiva attityder och avsikter till fortsatt fotbollsdeltagande innebar en minskad risk att sluta spela fotboll. Detta innebar att de spelare som fortsatte spela fotboll hade en mer positiv attityd och inställning till fotboll jämfört med spelare som slutade.

Erfarenhet

Fotbollserfarenhet, det vill säga antal år spelarna varit aktiva inom fotbollen var också relaterat till fortsatt fotbollsdeltagande. Litteraturstudien visade att de barn och ungdomar som slutade spela fotboll hade en lägre erfarenhetsnivå jämfört med de barn och unga som fortsatte spela fotboll.

Snabbhet

På ett liknande sätt visade resultatet av litteratursammanställningen att de barn och unga som fortsatte spela fotboll var snabbare jämfört med de som hoppade av.

I studien identifierades högre ålder, lägre upplevt stöd från tränaren, mindre inre motivation, att vara tjej samt lägre socioekonomisk status vara relaterat till en ökad risk att sluta spela fotboll. 

I delstudie två undersöktes hur spelares motivation, upplevt stöd från tränaren, ålder, kön, socioekonomisk status, antal idrotter och skador föregående säsong var relaterat till fotbollsdeltagande. I studien framkom att ålder, upplevt autonomistöd från tränaren, inre motivation, kön och socioekonomisk status var relaterat till fotbollsdeltagande.

Gällande ålder visade resultatet att spelare över 13,5 år löpte en ökad risk att sluta spela fotboll. Vidare visade resultatet att, för spelarna över 13,5 år, var den största riskfaktorn för att sluta spela fotboll ett lägre upplevt autonomistöd från tränaren. Bland de ungdomar som var över 13,5 år och upplevde autonomistöd från tränaren fanns det en ökad risk att sluta spela fotboll bland tjejer. Bland tjejerna hängde även en lägre socioekonomisk status samman med en ökad risk att sluta spela fotboll.

Bland de yngre barnen (13,5 år eller yngre) var lägre nivåer av inre motivation samt lägre upplevt autonomistöd från tränaren de viktigaste riskfaktorerna för att sluta spela fotboll.͸

Nästa artikel (Nr 4): Tips för tränare

Artikel nr 1: Forskning med fotboll i fokus

Artikel nr 2: Inre motivation stark drivkraft