Flickor 16 år nu på Skånelägret

Etapp två är påbörjad och det är nu våra 16-åriga flickor från föreningar runt om i hela Skåne som är på lägret. Tjejerna ska få massor av ny kunskap, träna och ha kul tillsammans. Men det är inte endast spelare som utbildas under Skånelägret, även blivande distriktsdomare har möjlighet att skaffa sig erfarenhet.

På Skånelägret har vi även domare som går vår Steg 1 utbildning för att bli distriktsdomare. Utbildningen består av två delar, en teoretisk och en praktisk, varav det sistnämnda innebär fyra domaruppdrag. Inför lägret har de avklarat den teoretiska delen sedan tidigare och gör nu sina praktikmatcher under lägret. Om allt går som det ska får domarna sedan sin klassificering och kan börja att döma seniormatcher, med fortsatt stöd från oss. 

I samband med flickornas första matcher fick vi möjlighet att prata en kort stund med Axel Melander, Ibrahim Khattab, Nasim Haidari och Wilmer Forssander som är några av domarna som gör sin praktik på Skånelägret.

Anledningen till att killarna har börjat döma är för att de tycker det är kul och att det är bra att ha något sidan om plugg och annat. De menar också på att det är ett möjligt yrke i framtiden om allt går vägen. Nasim började döma för han kollat och spelat fotboll hela livet och när han nu inte längre har tid att spela, är dömandet ett bra sätt tycker han att kunna fortsätta inom fotbollen.

Att bli domare är en bra utbildning och merit inför arbetslivet. Man lär sig att hantera olika typer av människor, att vara strukturerad, hålla tider och ta ansvar.

När vi pratar om utbildningen tycker de att teoridelen har varit rolig och inte speciellt svår. De menar att Christos, som är killarnas instruktör, har gett mycket motivation och pepp. Alla tycker också att det är jätteroligt att få göra praktiken på lägret. Det är mycket duktiga spelare så det gäller att hänga med! Det känns bra att göra praktikmatcherna på samma ställe och få alla gjorda inom en sammanhängande period.

Vi pratade också om hur de tycker att vi alla runt matchen; ledare, spelare och publik kan skapa en så bra arbets- och matchmiljö som möjligt. Det sammanfattade svaret var; mindre fokus på domaren och mer på spelet. Som Axel sa:

 

Det hade varit skönt om publiken var mindre åsiktsfull och hade mer förståelse för domaren och reglerna, speciellt när man bara är en domare.

 

När vi frågade vad som hittills har varit svårast i domarrollen blev svaret från några av killarna att det är mycket ansvar och att det ibland kan vara svårt att vara beslutsam. Osäkerheten som de ibland kan känna hänger troligtvis ihop med vilken stöd de får från sin omgivning.

Som Christos tidigare sagt. Det är en tuff utmaning för de unga domarna att ta steget från att döma ungdomsfotboll till att gå över till att döma herrar och damer. De behöver allt stöd de kan få och vi får inte glömma bort att det är unga människor.