Internationell erfarenhet genom domarutbyte med Danmark och Tyskland

Skånes Fotbollförbund har efter ett antal års uppehåll nu återupptagit värdefullt samarbete med Mecklenburg Vorpommern i Tyskland och DBU Själland i Danmark.

Bild: Instruktörer och domare från Tyskland och Skåne samlade inför matcherna.

Återstarten skedde förra helgen då vi hade besök av två unga tyska talanger som dömde varsin match med hjälp av assisterande domare från Skåne.

 Utbytet med DBU har fortgått i mer än 30 år och i helgen startade vi upp med en match i Danmark som dömdes av en skånsk domare samt matchen BK Flagg-FC City Trelleborg som dömde av en ung dansk talang.

Syftet med samarbetena är att utveckla talangfulla domare genom att ge dom internationell erfarenhet på distriktsnivå. För våra observatörer och instruktörer är det också en viktig erfarenhet i deras utveckling.

Matchen i Danmark mellan Espergerde-Avarta dömdes av Elias Sundberg, 22 år ung talang från Skåne. Han fick många lovord från både den danske och svenske observatören som fanns på plats. Elias sammanfattade sin dag i Danmark

 

Det har varit en rolig upplevelse och en spännande dag. Att döma en match i ett annat land med lite annorlunda spelstil var utmanande, samt att man måste tänka på hur man kommunicerar, det har varit lärorikt för min utveckling

 

Utbytet med DBU Själland fortsätter med ytterligare två matcher på vardera sida av sundet under våren samt tre matcher under hösten.

 I utbytet med Mecklenburg Vorpommern väntar en helg i september med matcher i Rostock för två av våra talanger som ingår i projektet.

Jörgen Berggren, Skånes Fotbollförbund