Förra årets stipendiat av Lindbergsstipendiet
På lördag är det dags för Skånes Fotbollförbunds årsmöte och då kommer ett nytt Lindbergsstipendium att delas ut. Inför det nya har vi gjort en liten tillbakablick på det gamla. Här några rader ”vad hände sen” om förra årets stipendiat.
Linda Grenander från Linero IF var förra årets stipendiat, men också den första någonsin att tilldelas Lindbergstipendiet. Hon verkade i sin förening genom olika initiativ för en jämlik fotboll och lika förutsättningar för alla. Hon tilldelades 5 000 kr i stipendium från Lindberg-Skånes FF fonden. Motiveringen löd:
Med engagemang, driv och ett aktivt ledarskap som både tränare och styrelseledamot, verkar årets stipendiat i sin förening för att öka medvetenheten om vikten av en jämlik fotboll och lika förutsättningar för alla.
Hon har bland annat initierat Locker Room Talks tränarutbildning, en ekonomisk modell och administration av fond som bidrar med ekonomiskt stöd till medlemmar med begränsade resurser och en långsiktig och hållbar fotbollsverksamhet för flyktingar.
Nu ett år senare är vi så klart nyfikna på hur det fortsatt gått med de fina insatserna som hon initierat i föreningen. Så här berättar Linda:
- Jag kommer bland annat att medverka som representant från Linero IF i RF:s paneldiskussion om machokultur inom fotbollen samt att det finns inplanerade möten för hur det ska kunna implementeras under 2023. Tyvärr blev det inte något aktivt arbete med looker room talk under 2022 men dialoger och planering fördes inför 2023.
Att fortsätta lyfta den socioekonomiska utsattheten inom området vi verkar i är alltid en levande diskussion och som exempel när vi som lag behöver ta ut en avgift driver jag att vi ska hänvisa till fonden inom föreningen så alla kan vara med.
Jag har lyft in vikten av att alla ska kunna vara med och säkerställt att vi har hijab inom vårt träningssortiment. Jag har även varit en del i att drivit att vi har ”vita lådan” (menstruations produkter) för alla tjejer i föreningen gratis.
Som ett sätt att tänka inkludering är att istället för att ”straffa” spelare som har uppfört sig opassande så tar jag och föreningen hand om dom och där har jag enskilda samtal med spelare som blivit avstängda för att skapa en positiv förändring. Av vikt är att tänka att alla inte har samma förutsättningar och fotboll är en viktig förebyggande aktivitet som främjar flera delar av samhället.
Efter att ha hört Linda berätta anser vi att det fina arbetet för en jämlik fotboll har fortsatt, och är inspirerande och bra exempel på hur man kan arbeta för att skapa lika förutsättningar för alla. Pengarna Linda fick från stipendiet spenderade hon på sig och barnen där de hade kvalitetstid tillsammans över en weekend – väl värd tycker vi!