E-sport

Ett stort antal av våra fotbollsspelare rör sig inte bara på de fysiska fotbollsplanerna, utan är även aktiva på de stora arenorna i e-sportens FIFA. Vi följer nu med i utvecklingen och deltar med våra befintliga, men också potentiella, spelare även i den virtuella världen.

I november är det dags att äntligen få dra igång vår FIFA-turnering eSkånebollen. Turneringen går av stapeln på två platser i Skåne; den 13 november i Höganäs Sportcenter och den 28 november i klubbhuset på Vellinge IP. Turneringen arrangeras tillsammans med föreningarna Höganäs BK och Vellinge IF.

Nytt för i år är att en plats i Svenska eCupen står på spel för lagen i Ungdom/Seniorklassen. Slutliga vinnarlaget i denna klass går vidare till det nationella mästerskapet och kan sluta som svenska mästare och vinna prispengar till både laget och föreningen!   

Läs mer om turneringen och hur du anmäler dig:

Förutom att hänga med i utvecklingen och dela det många av era befintliga spelare intresserar sig för, kan e-sporten bli en ny sektion i föreningen dit nya medlemmar kan rekryteras. Ett medlemskap i föreningen, och närheten till de fysiska fotbollsplanerna, kan innebära att man även börjar spela fotboll och/eller att man engagerar sig inom föreningen på annat sätt, som t ex ledare eller domare. Fotbollsintresset finns ju redan genom FIFA-spelandet.

För er som förening kan satsning på e-sport även ses som en form av föreningsutveckling, där klubbhus och andra mötesplatser för spelarna kan nyttjas ytterligare genom att även användas för e-sport, och därigenom förbättra gemenskap och föreningsandra utanför plan. FIFA kan spelas i alla åldrar och över ålders- och laggränserna, och fungerar därför bra som föreningsaktivitet, vilket är positivt för att stärka föreningskänslan.

FIFA kan också vara ett kul komplement och hjälpmedel för ökad spelförståelse hos spelarna inom fotbollen.

Hur går e-sport ihop med vårt tankesätt kring hälsa och rörelse, att spela FIFA är ju något man utför stillasittande?

Det är kanske just därför det är så viktigt att vi på Skånes Fotbollförbund och ni fotbollsföreningar tar e-sporten under sina vingar. Genom att organisera och vara en del av e-sporten har vi chans att påverka och verka för en bättre hälsa, och bidra med det vi är bäst på – fysisk aktivitet. Om FIFA är en del av verksamheten kan upplägget styras, och FIFA-spelandet kan kombineras med olika former av pulshöjande och hälsofrämjande aktiviteter. Med e-sport som en ny sektion inom föreningen tillkommer inte bara fler medlemmar, fler kommer också att dela vårt tankesätt kring hälsa och rörelse.

Behöver ni råd och hjälp för att komma igång med e-sporten i er förening är ni välkomna att kontakta Pernilla Nilsson hos oss på Skånes Fotbollförbund.

Malmö FF har även hjälpt oss att ta fram ett exempel hur en FIFA-träning kan se ut och har också möjliggjort för andra föreningar i Skåne att ta del av träningar två dagar i veckan. Läs mer om det i dokumentet nedan.