E-sport och rörelse, hur går det ihop?

I svensk fotbolls övergripande mål står det att vår organisation ska spegla samhällets mångfald och öka antalet utövare genom nya tävlingsformer. Vidare ska vi inom breddfotbollen erbjuda alla en hälsofrämjande och utvecklande fritidsmiljö. E-sport och FIFA-spelande är väl utbrett i vårt samhälle och är en tävlingsform som vi på Skånes Fotbollförbund tror på som en del av vår verksamhet. Men hur går det ihop med vårt tankesätt kring hälsa och rörelse, att spela FIFA är ju något man utför stillasittande?

Det är kanske just därför det är så viktigt att Skånes Fotbollförbund och alla fotbollsföreningar tar e-sporten under sina vingar. Genom att organisera och vara en del av e-sporten har vi chans att påverka och verka för en bättre hälsa, och bidra med det vi är bäst på – fysisk aktivitet. Om FIFA är en del av verksamheten kan upplägget styras, och FIFA-spelandet kan kombineras med olika former av pulshöjande och hälsofrämjande aktiviteter. Med e-sport som en ny sektion inom föreningen tillkommer inte bara fler medlemmar, fler kommer också att dela vårt tankesätt kring hälsa och rörelse.

Ängelholms FF är en förening som beslutat att addera e-sport till föreningens utbud och ser möjligheter med att tillföra sin kompetens inom rörelse och hälsa till e-sporten. Stefan Fredriksson, Ängelholms FF:

E-sport är den snabbast växande sporten och vi ser möjligheter att kombinera rörelse med utövandet av e-sport. Satsningen kommer bli bredare än e-fotboll för att skapa mötesplats för fler, och föreningens inspel kommer handla om rörelse och hälsa, dvs aktivera e-sportspelarna fysiskt.

Filip Ahlstöm, projektledare e-sport hos Malmö FF, har stött på skepsis kring e-sporten många gånger, men märker snabbt att inställningen förändras med bättre kunskap:

När människor förstår hur vi arbetar med att kombinera fysisk aktivitet, kost, sömn osv med FIFA-träningar så brukar de inse värdet i det. Tror det finns en stor möjlighet för klubbarna att göra detta till något positivt och sticka ut att de är en förening som driver utvecklingen.

Malmö FF är i framkant inom e-sporten och har haft FIFA-spelare anställda sedan 2019, och har lika länge arbetat med ett hälsoteam kopplat till dessa spelare. År 2019 var också året de stod som segrare i den första upplagan av eAllsvenskan. Malmö FF har nu hjälpt oss att ta fram ett exempel hur en FIFA-träning kan se ut och har också möjliggjort för andra föreningar i Skåne att ta del av träningar två dagar i veckan. Läs mer om det i dokumentet nedan.

 

Har ni frågor kring e-sport och FIFA är ni välkomna att kontakta Pernilla Nilsson, pernilla.nilsson@skaneboll.se, 040-59 02 15